GreekEnglish (United Kingdom)

Ενοικιάσεις Κοστολόγιο – Έξοδα
Κόστος ενοικίασης Ιστιοπλοϊκού σκάφους. PDF Εκτύπωση E-mail

 

Όσο και αν φαίνεται παράξενο, οι διακοπές με Ιστιοπλοϊκό είναι όχι μόνο εντυπωσιακές αλλά και ένας από τους οικονομικότερους τρόπους διακοπών που μπορεί να επιλέξει μια παρέα.

 

Το σκάφος για όλο το διάστημα των διακοπών μετατρέπεται σε σπίτι, σε μεταφορικό μέσο, σε μπαράκι και σε ταβέρνα με αποτέλεσμα το αρχικό του κόστος να μην επιβαρύνεται από άλλα έξοδα.

 

Για να υπολογίσει κάποιος το συνολικό κόστος πρέπει να «προσθέσει» τα παρακάτω:
  1. Κόστος ενοικίασης σκάφους
  2. Ημερήσια αμοιβή επαγγελματία καπετάνιου (αν χρειάζεται)
  3. Καύσιμα
  4. Τέλη και έξοδα σε λιμάνια
  5. Τελικός καθαρισμός σκάφους
  6. Προσωπικά έξοδα – προμήθειες
1. Κόστος ενοικίασης σκάφους
Το συνολικό πόσο για την ενοικίαση ενός Ιστιοπλοϊκού σκάφους εξαρτάται από το μέγεθος, την ηλικία, τον εξοπλισμό και την περίοδο για την οποία γίνεται η ενοικίαση.
Αγαπημένη περίοδος για διακοπές με Ιστιοπλοϊκό είναι η καρδιά του καλοκαιριού. Αν όμως έχουμε την δυνατότητα να επιλέξουμε ημερομηνίες πριν τον Ιούλιο ή μετά τον Αύγουστο η ενοικίαση θα είναι αρκετά φθηνότερη.
Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης το πότε κάνουμε την κράτηση του σκάφους. Αν το αφήσουμε για τελευταία στιγμή κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς Ιστιοπλοϊκό ενώ αν ολοκληρώσουμε την κράτηση 2-3 μήνες νωρίτερα θα κερδίσουμε και κάποια επιπλέον έκπτωση.
Αναλυτικά τις τιμές της KavalaYachting για ενοικίαση σκάφους μπορείτε να τις δείτε στην επιλογή Σκάφη – Στόλος στο κυρίως μενού.
2. Ημερήσια αμοιβή επαγγελματία καπετάνιου
Τα Ιστιοπλοϊκά της KavalaYachting είναι διαθέσιμα για ενοικίαση χωρίς επαγγελματία καπετάνιο, μόνο όταν στην παρέα υπάρχουν δύο άτομα με δίπλωμα Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης.

Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι υποχρεωτικό να υπάρχει στο σκάφος επαγγελματίας καπετάνιος ο οποίος θα φροντίσει για ότι έχει να κάνει με το σκάφος, το ταξίδι, την προσέγγιση σε λιμάνια ή παραλίες και θα προτείνει διαδρομές ανάλογα με τη διάθεση της παρέας.
Ένας επαγγελματίας καπετάνιος θα κοστίσει 130€ ημερησίως στον κουμπαρά της παρέας αλλά θα απαλλάξει τους πάντες από την ανάγκη της οδήγησης του σκάφους από τις μανούβρες στα λιμάνια, τον υπολογισμό πορείας και κάθε άλλη ευθύνη σχετικά με το σκάφος, ενώ θα σας ταξιδέψει σε μέρη που δύσκολα θα ανακαλύψετε μόνοι σας.
3. Καύσιμα

Τα ιστιοπλοϊκά ως γνωστόν ταξιδεύουν με τον άνεμο, αλλά επειδή ο άνεμος δεν έρχεται πάντα κατά παραγγελία όλα τα σκάφη διαθέτουν και μια μηχανή πετρελαίου ικανή να μεταφέρει τους επιβάτες στον κάθε τους προορισμό κάτω υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Επιπλέον, η μηχανή χρησιμοποιείται για να φορτίζουν οι μπαταρίες του σκάφους εκτός λιμανιών, ώστε να έχουμε πάντα κρύο ψυγείο και ρεύμα για τα όργανα ναυσιπλοΐας.
Το ακριβές κόστος σε καύσιμα δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί μιας και έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες (ύπαρξη ή όχι αέρα), με τη διαδρομή που θα ακολουθηθεί και τέλος με τις διαθέσεις της παρέας.
Με δεδομένο όμως ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ιστιοπλοϊκών έχουν δεξαμενές πετρελαίου περίπου 200 λίτρα και η ποσότητα αυτή είναι υπεραρκετή ακόμα για μια εβδομάδα χωρίς καθόλου αέρα τότε εύκολα μπορούμε να πούμε ότι ένα ποσό της τάξης των 150€ για όλη την ενοικίαση είναι αρκετό.

4. Τέλη και έξοδα σε λιμάνια

Τα περισσότερα λιμάνια στην Ελλάδα έχουν υποδομές και προσφέρουν στα σκάφη που δένουν σ’ αυτά υπηρεσίες όπως παροχή νερού, ηλεκτρικό ρεύμα κτλ.

Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν είναι δωρεάν, οπότε στο συνολικό κόστος καλό είναι να υπολογιστεί ένα ποσό της τάξης των 20 με 40€ ανά λιμάνι που θα επισκεφτείτε (εάν βέβαια χρειασθείτε ανεφοδιασμό ή ρεύμα).

5. Τελικός καθαρισμός σκάφους

Ο τελικός καθαρισμός του σκάφους, η αντικατάσταση των ειδών υγιεινής, κλινοσκεπασμάτων, πετσετών κτλ, καθώς και η προετοιμασία του σκάφους, χρεώνεται επιπλέον με 50€ για όλες τις ημέρες της ενοικίασης.

6. Προσωπικά έξοδα – προμήθειες

Το σκάφος για όλες τις μέρες ταξιδιού θα είναι το σπίτι σας αλλά δεν θα είναι και το Super Market σας , οπότε πριν ξεκινήσετε φροντίστε να εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα.
Με δεδομένο ότι στο σκάφος υπάρχει εξοπλισμένη κουζίνα και με την εμπειρία να λέει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου που κάνει διακοπές με ιστιοπλοϊκό περνάει τον περισσότερο χρόνο στο σκάφος καλό είναι τρόφιμα, ποτά και ότι άλλο μπορεί να χρειαστείτε να αγοραστούν από την αρχή για να αποφύγετε, τις ίσως πιο «τσιμπημένες» τιμές, των νησιών και των μικρών παντοπωλείων.
Ένα ποσό της τάξης των 150€ το άτομο σε μία παρέα των έξι ατόμων σημαίνει υπέρ αρκετές προμήθειες, (περίπου χιλίων ευρώ στο σύνολο), για μία εβδομάδα. Το παραπάνω ποσό είναι βέβαια ενδεικτικό και μπορεί να διαφέρει πολύ από παρέα σε παρέα.
Αν προσθέσετε όλα τα παραπάνω, θα δείτε ότι ανάλογα με το μέγεθος της παρέας, το σκάφος, την περίοδο που θα επιλέξετε και την ενοικίαση ή όχι καπετάνιου, το συνολικό κόστος ανά άτομο κυμαίνεται από 400 μέχρι 650 Ευρώ για ολόκληρη εβδομάδα (με 7 διανυκτερεύσεις και όχι 5 ή 6 όπως στα ξενοδοχεία).

 πόσο κοστίζει η ενοικίαση σκάφους

 

Αν παρόλη την παραπάνω ανάλυση, σας έχουν μείνει απορίες σχετικά με το κόστος ενοικίασης ενός σκάφους από την KavalaYachting, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 16 Ιούνιος 2010 21:17
 


Designed and build by antonis & christos based @ joomla, phoca, Joom!Fish and themza products. Valid XHTML and CSS.